torsdag 14 juli 2011

Värderingar...

Visst är det otroligt intressant vad olika värderingar kan ställa till med?
Förra teminen på Malmö Högskola pratade vi mycket om detta. Det var verkligen en wake-up call för mej. Även om man förstår att många gånger ligger problemet hos dej själv, när det är något som stör dej. Men att, verkligen förstå andra också var helt nytt för mig. Även om du gör ditt bästa för att vara så "god medmänniska" du kan, så förväntar du dej att andra också ska vara det. Och det gör det flesta. Dock på att annat sätt, än ditt. För vem har rätt och fel värderingar?
Att inte komma i tid är kanske för dej otänkbart, men inte så noga för din vän. Din vän tänker inte att din tid inte är värdefull för det. Din vän har kanske väldigt svårt att beräkna tiden. Din vän är uppfostrad med att tid inte är viktigt. Det är deras värdering. Din värdering handlar kanske om respekt. Här blir det en kollision.
Troligtvis blir din vän chockad när du pratar om respekt för någon annas tid, när detta inte alls är fallet för din vän. Varför plockar inte alla upp efter sig? Varför blinkar inte alla i trafiken när de ska svänga? Varför lämnar man inte tillbaka saker som man lånat? Jo, för vi funkar alla olika! Vi tänker olika, är olika organiserade, olika koordinerade och har olika uppfostran om vad som är viktigt i livet.
Är det viktigt att plocka upp efter sig? Varför är det isåfall det?
Dåren som inte blinkar när han ska svänga, kanske blinkar i 9 fall av 10, men just idag var han/hon disträ för dennes tankar var occuperade av en stark händelse. Vad vet du?
Självklart tänker din vän lämna tillbaka din sak. När du behöver den, ber du väl om den? Kanske tänker din vän att denna sak inte är så viktig för dej, för då hade du väl inte lånat ut den, så "what´s the rush?"

Du vet aldrig den bakomliggande orsaken till varför personer beter sig som de gör. Jag hade önskat att vi inte var så hårda i vårt dömande av andra. Ta reda på fakta innan du blir arg och vet orsaken. Utgå inte från att alla felar med vilje, eller att alla som inte gör som du är dårar eller slarvpellar!

Balalalanas vill vi har, och ömsesidig respekt! Jag vill kunna fela utran att någon blir arg på miej, vill inte du?

C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar