måndag 12 september 2011

Flitiga Lisa...

...ja, vem är hon? Och vad kallas hon i USA och Italien? För Lisa finns överallt.
Lisa är nog den som får flest kvinnor att bryta ihop. Hon bidrar utan tvekan till mest utbrändhet och flest sjukskrivningar. Hon tränger sig in i ditt sinne och förtrollar din hjärna med små djävlar tills du är förlamad av dess trolldom.
Flitiga Lisa är framgångsrik, vacker, karismatisk, organiserad och ofelbar. Perfekt. Alla hon pratar med fascineras av hennes empati och förmåga att lyssna. Sättet hon för sig får omgivningen att titta extra.
Utstrålningen är starkare än Australiens stekande solstrålar. Alla har henne som förebild.

Flitiga Lisa har jag träffat på flera flera gånger i mitt jobb. Bland läkare, kontorister, egenföretagare, studenter, gamla och unga. Överallt. Jag ser henne även till stor del i mej själv också.
Grejen är den att alla grundar sig i samma smet. Alla vill ha bekräftelse på att dom är dugliga.
Alla har omänskligt höga (och faktiskt ganska ointressanta) krav på sig själv. Bekräftelsebehovet stimuleras av berömmet. Blir du berömd får du bekräftelse på att du är duglig. Dessa krav blir såklart omöjliga att leva upp till. Och, ärligt, vem bryr sig om du är perfekt eller inte? Vem har tid att lägga märke till om du är ofelbar eller inte. Andra har ändå full upp med sig själva. Som Flitiga Lisa kommer du att få slita hårt. Bara för att en gång hamna i fåtöljen hos en samtalsterapeut. Du  kommer bli trött på dej själv.
Dessa djävlar som hon planterar i vår hjärna, piskar och drillar oss till vansinne. Mer mer mer! Kämpa hårdare! Bit ihop!
Till sist känner du inte igen dej själv. Du har förvandlats till ett humörlöst kontrollfreak. Det finns inte längre utrymme för röda stoppljus, för försmå filofaxer, snoriga barn eller en snackig kollega. Detta bryter Lisas inrutade schema.
Flitiga Lisa är den vidrigaste personen på jorden!

Utan att låta alltför anlyserande eller professionell så har jag min egen tes på varför Lisa dyker upp hos vissa kvinnor. Barn som inte fått tillräckligt med bekräftelse, eller blivit curlade under sin uppväxt, har ett ouppnåeligt hål att fylla. I hela livet söker man efter bekräftelse från sina föräldrar. I de flesta fall inträffar aldrig denna dag. Man jobbar hårdare och hårdare för att bevisa att man är det perfekta barnet. Men det hjälper ändå inte. Bekräftelsen, kramen, berömmet kommer aldrig.
Man måste lära sig att ta emot berömmet från andra. Man måste öppna ögonen och se till de bredare vidderna. Små hjälpare finns överallt. Överallt! Det är bara du själv som kan välja att se dessa eller inte. Leta inte efter bekräftelsen på fel ställe. Töm inte din bägare i fel hål. Det är ren slöseri.

Det är vi själva som är våra största energitjuvar. Det är vi själv som bidrar till att vi mår dåligt. Vi kan alltid skylla på jobbet, barnen eller hemmet. Det är enklast. Men i slutändan är det du själv som bestämmer till hur du vill leva ditt liv. Möjligheter och vägval sker varje dag. Du är din egen drottning.

C.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar